Bilgi: Bira

Beers

Bira insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Sekiz bin yıl önce Mısırlıların ekmek üretmek için arpayı ıslah etme çalışmaları sonucunda üretildiği iddia edilen bira bugün en çok içilen alkollü içkidir.

Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler gösterir. Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Ardından bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işlemi gerçekleştirilir.

Rafta satılan tüm ambalajlı biralar bozulmadan daha fazla durabilmesi için pastorize edilir. Bu işlem biranın aromasını büyük ölçüde bozar. Bu nedenle bulabilirseniz taze bira içmenizi öneririm

Bira soğuk içilmelidir. Bira bardağa döküldükten itibaren ısınmaya başlar. İdeal sıcaklığı daha uzun süre korumak için bardağı daha önce buzlukta bekletebilirsiniz. Gerçek bira bardağının kulplu olmasının nedeni de el ısısının bira sıcaklığını etkilemesini engellemektir. Hızlı tüketildiği için küçük bira bardaklarında kulp olmaz.

Köpük ve bira kalitesi arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Kaliteli bira köpüklü olur. Bir çok kişinin bildiği gibi, birayı bardağa köpüksüz boşaltmak da bir doğru bir hareket değildir. Köpüğü biranın içindeki gazlar oluşturur ve bu köpük biranın içindeki şerbetçiotu kokusu ve tadının ortaya çıkmasına yardımcı olur. Köpüğün bir faydası da biranın üstünde bir tabaka oluşturarak ısınmasını geciktirmektir.

Bira Tipleri

Bira tipleri üst fermantasyon ve alt fermantasyon olarak ikiye ayrılır:

Alt Fermantasyon Biraları

  • Pilsener: Adını Çekoslovakya’nın Pilsen kentinden almıştır. Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.
  • Lager: Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.
  • Koyu renkli bira: Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.
  • Festival birası: Almanya’da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.
  • Bockbier: Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, Almanya’da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

Üst Fermantasyon Biraları

  • Ale: Ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi Britan bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Daha çok Almanya’da tüketilir. Pale, Bitter, Mild ve Scotch isimli çeşitleri vardır.
  • Hefeweizen: Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya’nın özellikle Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.
  • Kristallweizen: Hefeweizen tipine benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.
  • Altbier: Koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.
  • Kölsch: Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya’nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.
  • Stout: Daha çok Birleşik Krallık’ta tercih edilir. Siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.
  • Porter: Koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol içeren bir bira tipidir.

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.