Herkes alkolün vücuttan atılma süresiyle ile ilgili atıp tutuyor. Bilimin bu konuda ne dediğine bakalım.
Daha midedeyken alkolün yaklaşık yüzde 20’sinin kana geçtiği biliniyor. Araştırmalar alkolün kanda en yüksek düzeye içki içildikten 1-2 saat sonra ulaştığına işaret ediyor.
Vücuttan alkolün atılım miktarı cinsiyete, metabolizma hızına, bedensel faaliyete, bünyesel özelliklere göre değişmekle beraber saatte 0.10 promil. Yarım litre bira, çeyrek litre şarap ya da üç tek rakı içinde yaklaşık 20 gram alkol vardır. 80 kg ağırlığındaki bir erkek 20 gram alkolü vücudundan alkolün kandaki en yüksek seviyeye ulaşmasından yaklaşık 2.5 saat sonra atıyor. 60 kg ağırlığındaki bir kadın ise aynı miktarda alkolü kanda en yüksek seviyeye ulaşmasından sonra 3 saatten fazla sürede atabiliyor.
Tüm bu süreler ruh haline ve içkiyle birlikte ne yenildiğine göre değişiyor. Örneğin içkinin yanında meyve yerseniz, meyvenin içindeki fruktoz nedeniyle alkol daha hızlı kana karışır. Çok mutlu veya çok mutsuzsanız kanınızdaki hormonlar nedeniyle alkolün etkisi hızlanır.
Bir örnek üzerinden hesaplamamızı yapalım. Hikayemizin ana kahramanı 80 kg ağırlığında, 30 yaşında, Ahmet isminde bir beyefendi. Tok karnına 50 cl’lik bardakta içtiği birayı kuruyemiş eşliğinde saat 15.00’te bitirdi. Yaklaşık 1.5 saat sonra, yani 16.30’da kanında alkol oranı maksimuma çıktı. Yaklaşık 50 cl su içerek ve en az 1 kere tuvalete giderek alkolü saat 19.00’da kanından attı ve pırıl pırıl oldu.
Bu yazıyı erkek olarak ayrı kategoride incelemek çok cinsiyetçi bir yaklaşım!
BeğenBeğen
Gönül isterdi ki erkekler ve kadınların vücut yapıları ve metabolizmaları aynı olsun İrem Hanım.
BeğenBeğen